Nabi Muhammad saw bersabda:-

“orang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah daripada orang mukmin yang lemah, dan pada keduanya terhadap kebaikan. Bersungguh-sungguh lah dalam meraih apa yang bermanfaat bagimu, mohonlah pertolongan kepada Allah, dan jangan merasa lemah. Jika sesuatu menimpa kamu, maka janganlah kamu mengatakan “seandainya aku melakukan begini niscaya akan begini dan begini”, akan tetapi katakanlah, “Allah telah mentaqdirkan hal itu, dan apa yang dikehendakiNya pasti akan terjadi. Kerana sesungguhnya perkataan “seandainya” akan membuka perbuatan syaitan”
--diriwayatkan Muslim dari Abu Hurairah r.a--


Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu, Untuk mecintaiMu,Ya Allah, Jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku pada-Mu, Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Izinkan aku menyentuh hati seseorang yang tertaut pada-Mu, Agar tidak terjatuh aku dalam jurang semu, Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling dari-Mu, Ya Allah, Sesungguhnya aku bermohon pada-Mu untuk selalu mencintai-MU...

My criter hospital (^_^)

Sunday, January 17, 2010


Alhamdulillah, masih hari ini aku masih diberi nafas olehNya.Alhamdulillah pembedahan aku berjaya, menemui pelbagai keajaiban, pengajaran dan pedoman tatkala
aku digelar dan dikatategorikan “patient” sepanjang cek ditahan 2 hari di wad Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru.


Hari pertama, aku jejakkan kaki ke HSA sebagai insan normal, tak de sakit ape2.. jalanku takplu pengiring atau berteman, aku mampu lakukan semuanya sendirian. Jumpe doktor untuk pemeriksaan sebelum dimasukkan ke wad, kemudian daftarkan diri sebagai penghuni wad Barat Lima. 


Tapi, bila masuk ke wad tu, huhu.. start dah nurse tu kasi baju hospital, kene pakai.. tu salah satu peraturan dalam wad. Yelah.. sedarlah diriku, sy bukan manusia biase lagi hik3x.. kamu pesakit.. huhuhu
“ datang sorang je ke dik? “ nurse yang jaga kaunter daftar wad tu tanye aku.“ A ah sorang je kak, kakak saya datang esok”, aku jawab.

Then, masuk lah cari katil aku.. tengok keadaan sekeliling, takde org.. ade sorg je.. mak cik sorg tu, die baru lepas operate kut, anak-anak die ade tepi2 die temankan die..








Tengok.. sunyi je kan..huhu.. perasan x? setiap katil die letak bantal kat tengah, teringat kat ceriter dorm hantu tu huh!.. Nau’zubillah…


Then, aku pun tukar baju pesakit, pastu duk rehat-rehat kat katil.. pastu nurse tu datang..huhuhu (T-T) kene cucuk.. sakit kene amik darah.. nurse tu kate nt kene amik darah, kene masukkan air.. esok kene puase start malam nih pukul 12 sampai habis operate esok.. huhuhu...
ni lah aku sempat tangkap gambar pas tangan kene cucuk.. ade tiub situ nt die akn smbungkan dengan tiub nak masuk air..huhu (T-T)..



sebab pergelangan tu dah kene balut, tak leh nak bukak dah, cepat2 msj tasneem hehe..
"tasnem, sah tak kalau ade anggota wudhuk tak kene wudhuk tapi sebab balutan yang tak boleh dibuka lagi? ".. tasneem tanye org.. die jawab "sah"..
lega rasenye.. alhamdulillah dapat lah solat macam biase.. cume ade sikit lah sakit2 kat tangan tu bila nak bergerak tu terbatas sikit (T-T)...




to be continue........


7 komen:

  1. hajaaaarr..
    hajar g sorg2 je ke ari kames ritu?
    ingtkn ade sape2 temankn..
    aku class full ritu..
    sorry xdpt temankan T_T

  1. hehe.. takpe.. dah selamat bedah dah pun (^_^)

  1. Nurul Iman said...:

    Assalamualaikum..
    syafakallah...semoga diberi kekuatan dlm menempuh ujian. Allah takkan uji hambaNya melainkan hambaNya itu mampu untuk menanggungnya..Kami warga KI doakan Hajar.rindu kat Hajar..lebih2 lg warga JPSM..hehehe

  1. waalaikumussalam.. syukran iman...insyaAllah doakan.. semoga cpat sembuh.. ni nak kene teruskan agenda ajk makanan lagi tak habes lagi hik2 (o_0) ...

  1. Nurul Iman said...:

    take ur time to rest..don't push urself hajar...iman faham.iman pernah mengalami situasi mcm hajar..klu nk tau,,nt tnya la..hehehe

  1. selasih said...:

    salam dik uping...muga cepat sembuh ya...amminnn

Post a Comment