Nabi Muhammad saw bersabda:-

“orang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah daripada orang mukmin yang lemah, dan pada keduanya terhadap kebaikan. Bersungguh-sungguh lah dalam meraih apa yang bermanfaat bagimu, mohonlah pertolongan kepada Allah, dan jangan merasa lemah. Jika sesuatu menimpa kamu, maka janganlah kamu mengatakan “seandainya aku melakukan begini niscaya akan begini dan begini”, akan tetapi katakanlah, “Allah telah mentaqdirkan hal itu, dan apa yang dikehendakiNya pasti akan terjadi. Kerana sesungguhnya perkataan “seandainya” akan membuka perbuatan syaitan”
--diriwayatkan Muslim dari Abu Hurairah r.a--


Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu, Untuk mecintaiMu,Ya Allah, Jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku pada-Mu, Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Izinkan aku menyentuh hati seseorang yang tertaut pada-Mu, Agar tidak terjatuh aku dalam jurang semu, Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling dari-Mu, Ya Allah, Sesungguhnya aku bermohon pada-Mu untuk selalu mencintai-MU...

lawan lah kesepianmu siti~

Sunday, December 6, 2009
salam alaik.. buat tatapan hati.. liriknye betul-betul mendalam maksudnya dalam hidup ana~





Melawan Kesepian Lirik :-



Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti
Air mata tertahan
Waktu untuk dijatuhkan


Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku...

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku...

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku...


Semoga kepergianmu
Tak akan...
Semoga mampu kulawan
Kesepianku...

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti....

tintahati_insyirah~

Saturday, December 5, 2009


Kadangkala ALLAH hilangkan mentari....Kemudian DIA datangkan guruh...
Puas kita menangis...
Mencari mentari kita..
Rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita
Pelangi yang indah
Sabarlah duhai insan ada kemanisan disebalik kepahitan ini...



Jadilah seperti pohon kurma tinggi cita-citanya,
kebal dari penyakit
dan bila dilempar batu, ia membalasnya dengan buah kurma..




Usah gelisah apabila dibenci manusia kerana masih banyak yang menyayangimu
di dunia,

tapi gelisahlah apabila dibenci Allah kerana tiada lagi yang
mengasihmu di akhirat kelak. ..




"TAKKAN KAU RASAI INDAHNYA CINTA; ANDAI TIADA CINTA BUAT YANG ESA"

my aDmiN ceriter~~

Wednesday, December 2, 2009



malam ni penat pulak rase.. ptg td cek jalan2 g pasar malam ngn kawan2 cek.. m---h, i-i, nu--l ngn cek naek keta i-i.. best rase tgk org naik keta .. bile lah turn cek pulak (^_^) huhu haritu g kedai Ah Pat katenye tak boleh dah.. "tak sempat ma, lu lagi sini satu bulan juga talak cukup.. mane kasi mau amik lesen L pun talak sempat.. " kate amoi kat ledai tuh~


adess melepas harapan cek nak nek moto g bawak UTM.. huhu tahun depan jelah naik sem ingt nak terus amik lesen motor.. [itu kalau sempat] huhu ni lah padah dolu2 cuti2 main2 je keje nye..bukan nak amek lesen (T_T).. time cannot be push back~ [tibai je bi hikhik]


ptg td jalan2 nek keta kawan cek.. mula2 tu awal sgt lagi.. nak g pasar malam awal lagi.. so ktorg g lah makan2 dulu kat kedai biase kami (^_^)




~my pemandu (n_n)~



dah sampai kedai makan order2 makcik kate kedai nak ttup dah nakk oii.. si i-i tak habes dgn western food dia.. cek ngn mi--h simple je.. laksa + teh ais satu!! cik nu--l pun same2..hikhik




last2 depa surrender sian mak cik kedai tu layan deme..




"kasi jelah kami laksa 2, teh ais 1, milo ais 1, laici satu! ".. (^-^)





my teh ais.. feberet (^_^)~




my laksa.. habess (^_-)~


sambil2 makan tu mula lah bukak kedai kopi...hikhik tapi nasib tak lebih2.. i know my frend all baik2 (^_^)~


pas habes makan2 ktorg teruskan perjalanan... chiewahh macam jauh beno (>_<)..


jalan terus ke pasar malam.. cek ngn kawan2 start la membeli belahhh... yarghh... [amende lah ade kat pasar malam tu haish... ] (n_n)

ni kedai kain tunggu nu--l beli tdung dia..lame bangat tgu die ish2~

last2 bile dh sampai rumah cek tgk barang2 cek tak de ape2 huhuhu...


ape cek beli tak tau lah.. tapi ade lah sayur sikit ulam sikit [lame tak makan ulam hukhuk(>_<)]


tapi.... terpaksa korbankan ayam paprik ku... murtabak.. hukhuk..


"s-t-.. cepat sikit.. mak i-i dah cal".. (T_T)


kelam kabut cek ngn nu--l beli last2 minute .. cuak + takut + bersalah + macam2 lah~


balik tu cek balik baru nak solat asar..huhuhu lewat sgt.. (T_T)... dgn badan yang kepenatan.. cek pikir sorg2 ... ape cek beli ehh???? MySpace



"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu Dalam kerugian - kecuali orang-orang Yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan Dengan kebenaran serta berpesan-pesan Dengan sabar." surah Al-'Ashr


MySpace renung2kan dan selamat beramal cik ct~


~HiJrAh~

salam alaik~

rase2 nye cam dah lame dah umur blog ana nih.. dlm setahun jugak lah.. la ni baru tukar layout.. terasa cam nak ubah konsep jugak lah (^_^)..


mungkin konsepnye lebih kepada kisah hidupku.. yang akan aku lihat dari kacamata islam ..

kadang2 dengan kata2 tazkirah semata mungkin tak nampak macam mana ianya berlaku..

selama hidup ana, banyak pengajaran yang melahirkan ana yang sekarang (n_n).. teringin untuk berkongsi dengan sahabat kisah hidupku dari kacamata ana (^_^)



perjalanan hidup itu pasti berliku~
kepahitan yang dirasai membawa seribu satu makna~
moga aku terus dijalanNya~
mencapai kejayaan hakiki yang dijanjikanNya~
bantu daku ya Tuhan Yang Satu~
amin~

Friday, November 27, 2009


salam alaik sahabat ana ;).. utk post kali ni, ana nak share kata2 hikmah dan manis yang diberikan kawan ana.. sejuk hati ana selepas membaca nya.. terlintas untuk dikongsikan bersama sahabat semua =)

dipetik dr http://yuhibbufillah.blogspot.com/2009/11/luahan-dari-insan-tersayang.html


Kata - kata manis


Bukan senang untuk mencipta pertemuan.....


Bukan senang untuk melahirkan rasa sayang....


Bukan senang untuk menghadirkan rasa cinta....


Bukan senang untuk mencari sebuah persahabatan yang bermakna....


Tetapi....


Jika semua sudah dimiliki, jagalah ia dengan sempurna....


Supaya tiada perpisahan terjadi....


Bila dekat berilah kemesraan....


Bila jauh berilah kesetiaan....


Bila janji berilah ketetapan....


Apabila ia diberi kepercayaan simpanlah ia sebagai sebuah kejujuran....
kerna..
andai hilang..
andai sudah tiada lagi kepercayaan itu,
pasti sukar dikembalikan kejujuran untuk dipercayai lagi...........


"Perempuan yang suci adalah perempuan yang di jaga oleh ALLAH,tidak sedikit pun Allah membenarkan mana-mana lelaki menyentuh dirinya walaupun hatinya...Tetapi andai kita bergelumang dengan cinta lelaki, di mana Allah untuk menjaga kita?Allah seperti melepaskan kita kepada seorang manusia yang lebih banyak mengecewakan kita""Jika ALLAH datangkan kesedaran dalam diri supaya meninggalkan cinta seorang lelaki ,bermakna Allah mahu ambil kita kembali untuk dijagaNya..Mengapa masih ragu-ragu?""Kekuatan usah di tunggu tapi harus dicari"Hargailah di atas kesempatan yang Allah berikan..."Sebesar-besar dosa adalah dosa yang di lakukan ketika rasa berdosa melakukannya" -Imam Ghazali-
lailatul_insyir~




matlamat kita

Tuesday, November 10, 2009



matlamat kita.. RENUNG2KAN LAH VIDEO INI....


video

aku memilih jalanNya...

Sunday, October 11, 2009


Aku memilih jalanNYa..
Assalammualaikum dan salam alaik sahabat-sahabat ana.. lama nye rasa tak kunjung blog ana.. bersawang jugak ana rasa..hehe.. Alhamdulillah, tatkala ini masih diberi nikmat merasai keindahan iman dan islam.. indahnya setelah diri ini diuji dengan pelbagai ujian dunia.. dunia memang rupa-rupanya suatu medan ujian.. apelah dunia jika tiada ujian..
Setelah lama nya dibuai mimpi dunia, Alhamdulillah, hati ini masih dketuk pintunya..masih dikunjungi rahmat hidayahNya.. Alhamdulillah.. setelah berlautan hati ini ditimpa dosa-dosa noda duniawi, ia masih di sergah dan diberi peringatan dengan amaran tarbiahNya.. maafkan diri ini yang lemah wahai Tuhanku.. tidak tahu kemana lagi harus diri yang hina ini mengadu jika bukan kepadaMu wahai pencipta diri ini….
Kesepian dalam menaungi dosa-dosa mengetuk hati ini untuk kembali kepada jalanNya setelah jauh menyinggah di tepian.. lalai seketika memandang keindahannya.. lupa pada matlamat perjalanan ini.. Alhamdulilah..kini tidak lagi perlu dirisaukan tentang hal-hal yang meragukan diri ini untuk meneruskan jalan di medanNya..
Sudah tekad hati ini.. antara jalan itu, dengan jalan Nya.. aku memilih jalanNya… kita bukan diciptakan untuk jalan itu.. kita mempunya matlamat dan perjuangan hidup.. sebelum kita pergi mengadapNya.. jalan itu bukan jalan kita.. jalan kita masih panjang.. pasti berliku, pasti berduri.. namun, jalan pilihanNya itulah yang terbaik sebenarnya..
Lupakan jalan itu, teruskan perjalanan ke arah jalanNya, teruskan dan teruskan.. semoga hatiku akan terus diketuk dan diperhatikan oleh Pencipta hati ini, jika diri ini terleka, akan terus ditegur… maafkan hamba Mu yang hina ini Ya Rabb….
Aku memilih jalan Mu.. dari jalan itu…Bimbinglah diri ini sehingga dijejaki jalan bondaku kini…
Firman Allah swt:-
“Dimana sahaja kamu berada, mati pasti akan mendatangimu, sekalipun kamu berada di dalam mahligai yang kukuh”-surah an-nisa:78
Rasulullah saw bersabda:-
“sebaik-baik manusia menurut pandangan Allah (islam) ialah orang yang panjang umurnya dan baik pula perbuatannya, sedang sebruk-buruk manusia ialah orang yang panjang umurnya tetapi buruk pula perbuatannya”-
(ahmad dan al-hakim)

muhasabah_insyir
--11Oktober2009:3.30PM--



ketahuilah...

Thursday, August 27, 2009
Salam alaik sahabat-sahabat ana =).. Ramadhan masih disisi kita.. semoga kita sama-sama dapat rasakan keberkatannya sepanjang bulan yang mulia ini. Baru-baru ni ana jalan-jalan ke blog-blog sahabat-sahabat ana, seperti biase, ana telah pun di naik pangkat untuk dijadikan promoter blog oleh tasneem.. hehe.. kali ni blog sahabat ana yang jadi mangsa copy paste under hak cipta tak terpelihara =)..

http://muslimah08.blogspot.com/
sile2 lah..hehe... (cik ifah.. jgn lupe kasi masuk gaji na..hehe)


ana tertarik dgn satu artikel ni.. ana paste kat sini untuk tatapan bersama =)...


Adam,mengertilah... Hawa bukanlah insan yg kuat.. bukan juga insan yg bisa menahan nafsu.. tatkala diri diuji, Hawa sering tewas... tewas dgn godaan syaitan & nafsu sendiri..Adam,mengertilah... sungguh, Hawa telah cuba melakukan yg terbaik.. agar diri ini tidak menjadi fitnah dunia... telah Hawa cuba menjaga diri ini sebaik-baiknya.. Hawa sedaya upaya menjauhkan diri dari tabarruj.. perfume, make up, perhiasan... telah Hawa elakkan sejauh-jauhnya.. namun mengapa masih Adam tertarik pd Hawa yg serba kekurangan iniAdam,mengertilah... Hawa ini berjiwa lembut... sukar untuk Hawa menolak bila Adam meminta... Hawa tau permintaan Adam tak mungkin membawa Hawa ke kancah maksiat... namun, Hawa lemah... Hawa takut zina hatiAdam,mengertilah... setiap kali 'sms' diterima.. Hawa keliru... ingin sekali Hawa membiarkan sahaja.. tapi Hawa akur tuntutan sahabat... Hawa tewas... Hawa reply juga... mengenangkan Adam adalah sahabat....Adam,mengertilah... setiap layanan yg Hawa beri hanya sekadar membantu.. mungkin Hawa adalah antara kasih sayang Allah yg dikurniakan buat Adam.. memudahkan perjalanan hidup Adam.. jgn disalah tafsir apa yg Hawa berikanAdam,mengertilah... Hawa mengharapkan Adam menjaga Hawa.. namun,bukanlah 'couple' yg Hawa pinta... tp cukuplah sekadar tidak memandang Hawa.. cukuplah sekadar menghormati Hawa sebagai Hawa.. jgn dipinta apa yg tak mampu Hawa berikan.. kerana Hawa milik Allah sepenuhnya... ketahuilah, janji Allah itu benar, andai benar adam adalah untuk hawa, ketemu jua walau berpisah kerana syariatNya, walau tidak didunia, di syurga itu pasti.... Adam,mengertilah..


=)...
Thursday, August 20, 2009



DOA adalah silah al-mukmin atau senjata bagi orang beriman. Banyak ayat al-Quran dan hadis yang menggesa umat Islam supaya memperbanyakkan doa kepada Allah.




Doa dan Ramadan juga saling berkaitan antara satu sama lain. Banyak riwayat yang menjelaskan bahawa Nabi Muhammad saw sentiasa berdoa sepanjang Ramadan. Malah, dalam riwayat lain, dinyatakan bentuk doa yang diamalkan Rasulullah.




Dalam hadis, ada dinyatakan bahawa Rasulullah bersabda sebaik tiba Ramadan. Sabda Baginda yang bermaksud: “Empat jenis zikir yang tidak patut ditinggalkan oleh setiap Muslim sepanjang Ramadan. Pertama, mengucapkan istighfar (memohon ampun); kedua, memperbanyakkan ucapan syahadah; ketiga, berdoa meminta syurga dan keempat, memohon keredaan Allah.” (Hadis riwayat Al-Baihaqi).




Bentuk doa yang dibacakan Rasulullah juga berbeza pada awal, pertengahan dan akhir Ramadan.Diriwayatkan, pada awal Ramadan, Rasulullah memohon rahmat daripada Allah. Pada pertengahan Ramadan pula, Baginda memohon keampunan. Pada akhir Ramadan, Rasulullah meminta dijauhkan daripada seksaan neraka.




Kaitan doa dengan Ramadan amat dekat kerana ayat mengenai galakan berdoa iaitu ayat 186, surah al-Baqarah, disebut selepas ayat kewajipan berpuasa.Dalam ayat berkenaan, Allah berfirman bermaksud: “Dan apabila hambaku bertanyamu mengenai Aku, maka jawablah bahawa Aku adalah dekat. Aku mengabulkan doa apabila dia memohon kepada-Nya.”

katanya....

Sunday, July 19, 2009







Ibrahim bin Adham, seorang ulama yang zuhud dan wara', ditanya tentang firman Allah ta'ala yang ertinya, "Berdoalah kepada-Ku niscaya Aku akan memakbulkan doa kalian." (QS. Ghafir: 60).

Mereka mengatakan, "kami telah berdoa kepada-Nya namun belum juga dikabulkan". Lalu beliau menjawab, "


Karena hatimu telah mati dengan sebab sepuluh perkara...
-Kamu telah mengenal Allah tetapi kamu tidak menunaikan hak-hak-Nya.


-Kamu telah membaca kitab Allah tetapi kamu tidak mengamalkannya.


-Kamu mengatakan bermusuhan dengan syaitan, tetapi kenyataannya kamu setia dengannya.


-Kamu mengaku cinta Rasulullah shalallahu alaihi wa sallam tetapi kamu meninggalkan sunnah-sunnah-Nya.


-Kamu mengaku cinta syurga, namun kamu tidak melakukan amalan-amalan ahli syurga.


-Kamu mengaku takut neraka, tetapi kamu tidak mahu meninggalkan perbuatan dosa.


-Kamu mengatakan bahwa kematian itu adalah benar adanya, tetapi kamu tidak bersiap-siap untuk kematian itu.


-Kamu sibuk mencari aib orang lain sedang aibmu sendiri tidak kamu perhatikan.


-Kamu telah makan dari rezeki-Nya namun kamu tidak pernah bersyukur kepada-Nya.


-Kamu sering menguburkan orang mati, tetapi kamu tidak pernah mengambil pelajaran darinya.

Ada seorang yang datang kepada Ibrahim bin Adham rahimahullah lalu berkata kepadanya, "Wahai Abu Ishak! Sesungguhnya aku telah berbuat zalim kepada diriku, maka tunjukkanlah kepadaku sesuatu yang dapat menahan dan menyelamatkanku".



indahnya ukhuwah itu...

Saturday, July 18, 2009




"dimanakah orang-orang yang saling mencintai kerana keagunganKu? pada hari ini, mereka itu akan diberi naungan pada hari tiada naungan pada hari tiada naungan melainkan naunganKu sendiri"- (riwayat muslim)...


Salam alaik sahabat-sahabat yang ana kasihi juga dirahmati Allah selalu hendaknya..amin..

Untuk 'post" kali ni an teringin nak kongsikan bersama betapa indahnya suatu ukhuwah yang terbina itu adalah kerana kasih dan sayangNya. Tak terkata indahnya, jika hendak dibandingkan cinta yang tersemi kerana Allah berbanding cinta antara pasangan kekasih semata-mata kerana nafsu. Cinta yang lahir kerana Allah terlalu indah jika kita hendak menggambarkan sebagaimana cinta nya sahabat-sahabat Rasulullah SAW dikalangan mereka sendiri. Kehilangan salah seorang anggota mereka seperti rasanya kehilangan anggota badan milik mereka sendiri. Jika kita imbau kembali sirah, bagaimana penerimaan para sahabat contonya Umar al-Khattab yang tidak dapat menerima pemergian Rasulullah SAW yang dicintainya itu kembali kepangkuan Illahi.. sehinggakan umar akan memarahi mereka yang mengatakan Rasulullah SAW telah meninggal dunia. Sehinggalah Abu bakar As-Siddiq muncul untuk kembali mengingatkan sahabat-sahabat baginda bahawa segala nya adalah sudah menjadi ketentuanNya. Setiap manusia akan merasakan mati, termasuk juga Nabi SAW. Seperti kata-kata Abu Bakar yang kemudiannya mengingatkan sahabat-sahabat dengan ayat ini:-



Wahai manusia, sesiapa yang menyembah Muhammad, Muhammad telah mati, tetapi sesiapa yang menyembah Allah, sesungguhnya Allah maha Hidup dan Tidak Mati.. lalu dibacakan ayat Allah ini..:-

"dan Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang Rasul yang sudahpun didahului oleh beberapa orang rasul (yang telah mati atau terbunuh).Jika demikian, kalau dia mati atau terbunuh (patutkah) kamu berbalik (berpaling tadah menjadi kafir)? dan (ingatlah), sesiapa yang berbalik (menjadi kafir) maka dia tidak akan mendatangkan mudarat kepada Allah sedikitpun; dan (sebaliknya) Allah akan memberi balasan pahala kepada orang-orang yang bersyukur (akan nikmat islam yang tidak ada bandingannya itu): - Ali imran(144)


Begitu juga lah dengan kita sebagai hamba sesama Islam ketika ini. Cinta antara akhawat sesama akhawat, ikhwat sesama ikhwat yang lain perlu ade dalam setiap individu yang mengatakan dia cinta pada Allah, Rasul dan Islam. Cinta yang kerana Illahi cukup untuk mengeratkan ukhuwah sesama islam.


Adakala hidup kita telah kehilangan individu yang sangat kita sayangi, namun, dengan ukhuwah yang terbina, kita telah dikuatkan dengan hubungan yang lahir kerana kasihNya itu. Sama-sama saling bergantungan memikul beban masalah yang ditanggung. Kerana itu, sama-sama lah kita cuba untuk membina kasih antara sesama kita hubungan yang dibina atas kasihNya. Cinta bukan lah hanya pada pasangan kekasih sahaja, cinta sesama akhawat atau sesama ikhwat yang berlandaskan kerana cinta pada Allah itulah yang sebaik-baik manisnya cinta..




HARI BARU...

Friday, July 10, 2009




MySpace salam dan hai to semue2.. hehe, lame rasenyer tak edit blog nih. Hari ni jer berpeluang nak ngadap laptop nih. Hurmm.. hari baru, sem baru, lecturer baru, kelas baru..semua baru..

Situasi hari pertama?? ingatkan boleh lah relax, ala2 seniorMySpace yang dah berpengalaman... Tapi rupa2 nya tidak, huhu MySpace terpinga-pinga macam budak tahun 1..

ni nak cerite sikit ni.. pengalaman menjadi budak tahun 2 yang ala2 tahun 1.. aha.. MySpace Pagi tu, lepas siap2 nak ke kuliah, hari pertama, semua get ready muka macam dah biase lah semua.. bas semua tgu tempat biase.. ramai gak hari2 first nih, nampak gak lah style2 budak2 tahun 1 camne, ehe, yang laki baju putih belako, yang perempuan lak muka baik2 je..ehe.. dapat tau budak2 tahun 1 dapat kad matrix lebih canggih, belakang kad tu siap ade cip.. mmg hebat.. siap kawan kite teringin nak hilangkan kad matrix lame, nanti dapat yang baru.. ish3x... MySpace masuk kelas first, pukul 9 pagi kelas institusi islam.. time tu baru tau semue2 jadual lengkap kitorang.. check punya check, rupa2nye kite ngn kawan2 kite tak daftar satu lagi subjek..huhu habis je kelas institusi islam yang dibatalkan tu ( batal pasal lecturer lewat 30 minit sudah..itulah tanda2 kelas batal ) then, kitorg g lah pejabat fakulti, kena daftar secara manual.. habis daftar g pulak balik kolej untuk sentlekan urusan kolej lak.. pergi stor amik barang2.. kite lak time tu start amik kunci bilik.. tgk2 keadaan bilik, ok gak ar.. selesa MySpace Pastu, kite ngn pqah lari2 pulak g blok lame, nak sentelkan barang2 pulak..huhu, penat rse nye time tu macam keliling kTF lak.. penat... dah siap tuh, pukul 12 bergegas lak balik fakulti, nak g kelas C++.. sampai lah pukul 1 (tapi lecturer kasi balik awal =) )after that cdg nak balik kolej nak rehatkan diri mandi semua segarkan diri dulu, tiba2 hujan pulak.. terpaksa batalkan niat then stay lah kat MSI (masjid sultan ismail ) sampai lah pukul 2.. then pukul 2 bergegas lak g jumpe PA.. nak sentlekan pendaftaran subjek..then lari lak balik pejabat fakulti hantar borang tu.. dengan kepenatan yang masih belum hilang tuh.. terus g kelas Numerical method..huhuhu..ingatkan lecturer nih kasi rehat pasal hari pertama.. rupe2nyer die betul2 komited nak jadi lecturer.. mmg die betul2 ngajar jugak harituh.. terpaksa bertahan selama 2 jam.. dah lah subjek nyer "agak" la berat jugak..huhu makin fenat otak nih.. MySpace balik jer.. terus amik teksi, angkut barang dr blok lame ke blok baru.. solat asar.. kemas diri.. terus kemas barang sampailah maghrib rehat sebntar hingga isya'.. pahtu sambung kemas barang.. hinggalah ke detik jam 12 malam.. akhirnya barulah dapat ku lelapkan mate selepas siap kemas barang selama berjam nih...huhuhu.. barang banyak beno.. tu la pasai... dengan kaki dah tergetar2 penat yang amat.. lepas ngaji doa selamat untuk bilik baru nih.. terus lelap.. titik! MySpace semoga hari2 baru ku lepas nih makin baik dari hari semalam dan semalam.. have a nice day MySpace

tazkirah hari ini... SABDA NABI MUHAMMAD SAW:-
"sesiapa yang memohon syahid kepada Allah dengan niat yang benar, nescaya Allah akan sampaikannya dengan para syuhada sekalipun dia mati di tempat tidurnya" - hadis riwayat muslim- renung2kan dan selamat beramal... MySpace



MASJID SULTAN ISMAIL (MSI) UTM SKUDAI

REBUTLAH CINTANYA...

Wednesday, July 1, 2009






salam alaik =) sahabat-sahabat sekalian..


SIAPA KHADIJAH DI HATI RASULULLAH SAW...


Pernah tak kita terbayang siapa wanita ini dihati Rasulullah saw? bagaimana beliau mampu mencuri hatinya Rasulullah saw? Kali ni ana nak kongsi sama-sama tentang sifat permaisuri Rasulullah SAW ini yang bisa kita ambil pengajaran untuk mengecapi kedudukan seorang wanita solehah, mungkin sebagai isteri yang mendambakan syurga dari suaminya, siapakah khadijah di hati Rasulullah saw bisa dijadikan renungan bersama =)...


Saidatina Khadijah r.a mempunyai kedudukan yang istimewa di hati Nabi SAW. Sehingga baginda ada bersabda : 'sebaik-baik wanita ialah maryam binti imran dan khadijah binti khuwailid".(riwayat Bukhari dan Muslim).


Nama saidatina khadijah seringkali disebut-sebut oleh baginda SAW walaupun khadijah telah meninggal dunia. Hal ini dicemburui oleh Saidatina Aisyah r.a; sebagaimana pengakuannya : "saya tidak pernah cemburu terhadap salah seorang daripada para isteri Nabi SAW sebagaimana cemburuku pada khadijah. Saya tidak pernah melihatnya tetapi Nabi SAW sering menyebut-nyebut namanya. Kadang-kadang baginda menyembelih kambing lalu mengirimkannya kepada kawan-kawan khadijah. Terkadang aku berkata kepada baginda : 'seolah-olah di dunia ini tiada wanita lain selain khadijah.' Kemudian jawab Rasulullah SAW; "sesungguhnya Khadijah itu seorang wanita yang utama, bijaksana, dan darinya aku dikurniakan anak''.(Riwayat Bukhari dan Muslim)


Dalam versi lain, rasulullah SAW bersabda ;"Khadijah beriman ketika orang-orang kafir kepadaku, dia membenarkanku ketika orang-orang mendustakanku, dan dia membantuku dengan hartanya ketika orang-orang lain memulaukanku'' (Riwayat Ahmad)


Memang sukar untuk memperincikan sumbangan saidatina khadijah r.a kepada rasulullah SAW dan sewaktu perkembangan Islam. Sejak perkahwinannya dengan Rasulullah SAW hinggalah wafat, kisah hidupnya penuh dengan pengorbanan.


Untuk mendapat cinta Nabi SAW maka contohilah cinta dan pengorbanan saidatina khadijah r.a kepada baginda. Cinta Nabi pada ummul mukminin ini bukan atas kecantikan paras rupa, tetapi cinta sejati berasaskan kpd kesetiaan yang ditunjukkan saidatina khadijah, pengorbanannya, kesabarannya, perlindungan dan pembelaanya serta zuriat yang dikandungnya.


Marilah kita cemburu sepertima cemburunya saidatina Aisyah kpd saidatina khadijah. Cemburu aisyah bukan lah cemburu melulu dgn nafsu semata-mata, tetapi dengan kecemburuan itulah yang akhirnya memacu Aisyah untuk mencontohi saidatina khadijah hingga berjaya merebut cinta Rasulullah SAW.


Tidak rugi wahai sahabat muslimah ku, kerana wanita solehah itu akan mendapat dua cinta manusia sekaligus. iaitu balasan cinta dari suami dan cinta Nabi SAW.


wallahu' alam..



PENYAKIT TANPA DISEDARI








salam alaik sahabat-sahabat ana =), sekarang ni kita banyak dapat berita tentang H1N1.. virus selsema babi, ada yang kata ia penyakit akhir zaman, ada yang cakap ia penyakit yang takkan ade penyembuhnya, hurmm ape pun pandangan yang banyak dilontarkan, namun tetapkan lah akidah kita bahawa segalanya adalah dari kekuasaanNya, segala pertolongan, kekuatan dan penyembuhnya bisa kita dapat dari-Nya jua, tapi janganlah dok asyik tawa-cool.. tak berusaha, bak kata kementerian kesihatan, mencegahlah dari awal.. hehe =)

Namun, sedarkah kita, sebenarnya ada lagi penyakit-penyakit yang lebih berbahaya jika "virus-virus" ini ada dalam diri kita. Bukan saja tak dapat penyembuhnya di dunia, barangkali di akhirat juga susah. Na'uzubillah, moga kita semua sentiasa dalam rahmatNya jua..amin..
Kat sini ana kemukakan data-data jenis-jenis penyakit tuh.. tgk lah yer.. MySpace


Penyakit tanpa disedari……….



Manusia yang banyak cakap = pembohong
Ibadat=riak
Agama=hawa nafsu
Cantik=sombong
Ilmu=pelupa
Berani=keterlaluan(over)
Pemalu (berlebihan)=lemah
Pemurah= mengungkit apa yang telah diberi
Baik=memuji dri sendiri


Wallahu alam.. ape pun, kita boleh muhasabah diri kita masing-masing MySpace kerana itu, dalam setiap suatu hal itu, perlulah ada kesederhanaanya.. namun soal ibadat, janganlah kerana takutkan riak, kita sanggup tinggalkan nya.. it will be double "riak" if we dont want to do it jus because we scare we're 'riak' ters...

Hendak lah setiap sesuatu yang kita lakukan, berbalik pada diri kita terlebih dahulu, sejauh mana keikhlasan hati kita dalam melaksanakan ibadat tersebut. Tidak salah jika kita melihat kekurangan yang sentiasa ada dalam ibadat kita.


Seperti kata imam as-syafiee "Tidaklah berjaya seseorang itu dalam menuntut ilmu melainkan dia berada dalam kekurangan".

Rasulullah s.a.w bersabda: Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah memasukkan orang tersebut pada salah satu jalan menuju surga. Sesungguhnya malaikat mengatupkan sayapnya karena ridha kepada seluruh penuntut ilmu. Penghuni langit dan bumi, sampai ikan sekalipun yang ada di dalam air memohonkan ampun untuk seorang alim. Keutamaan seorang alim dibandingkan seorang ahli ibadah seperti keutamaan cahaya bulan purnama dibandingkan cahaya bintang-bintang. Para ulama adalah pewaris para nabi, namun mereka tidak mewariskan dinar maupun dirham. Mereka hanyalah mewariskan ilmu. Barangsiapa yang mengambil ilmu tersebut sungguh ia telah mendapatkan bagian yang banyak dari warisan tersebut" (HR. Al-Bukhari

renung2kan dan selamat beramal MySpace








tintaku 25june 09 pukul 9.25 mlm

Thursday, June 25, 2009

assalammualaikum.. MySpace wuishh.. baru nak test2 jer nak pot pet pot pet jap,, nge3x..

hurmm td kite tgk blog sahabat kite (partner silat nge3 ) tasneem,
http://hurunain89.blogspot.com/ tajuk die "new semester".. wuarghh.. MySpace basah ayo mate..nge3x.. alahai.. manyak g assignment tak siap g, huhu, ngadap laptop, tapi tak terbukak page asngment nyer.. huhu nak nyesal pun tak bleh patah balik mase... MySpace moral of da story.. gunalah masa mu sebaik mungkin..

MySpace {terasa uikk}

cakap pasal new semester....
MySpace hehe... result kite jatuh lah sem lepas...huhu cedeh dong MySpace tapi tulah.. nk sedeh2 pun tak boleh,, ayat biasaku, masa tak boleh patah balik..so CHAIYOKKK!! MySpace semangat! (kata bintang cerita intan kat astroprima nge3) kite harus bangkit! sem depan kita harus terus berjuang , semangat3x!! (slank indon nge3)..

so, nt start 6 haribulan 7, perjuangan ku dah bermula.. tak leh lengah2 dah..
MySpace pulunn... insyaAllah... MySpace kite akan cuba yang terbaik, semampu kite, insyaAllah .. pesanan arwah kite akan ingt selalu.. walaupun lepas nih arwah dah tak der untuk beri kata-kata semangat lagi, tapi.. kata-kata, nasihatnya selama kite pernah hidup bersamanya takkan hilang dari hati ni.. segala2nya masih kite ingt.. insyaAllah mak.. nanti kite akan cuba yang terbaik k, kite akan teruskan kehidupan dan perjuangan ini, sampai kite ikut jejak mak nanti k ... mak rehat2 jer kat sana k,bile kite rindukan mak, kite suruh Allah sampaikan salam kat mak k...

SO...
MySpace perjuanganku masih belum selesai.. nantiku UTM.. MySpace insyaAllah.. doakan ku... ijazah, sarjana muda science mathematics... k lah setakat nih dulu kite pot pet kan, hehe ketemu lain masa MySpacesebelum berundur.. kasi sikit tazkirah yer.. Siapakah shbtmu yg sejati? sanggup sehidup & semati? Sentiasa bersamamu dlm susah & senang, waktu mulia atau hina,, suka mahupun duka? dari dunia hingga ke pdg mahsyar? itulah,,,,,, AMALANMU sendiri,, yg akan bersamamu dr dunia hingga ke pdg mahsyar,,,,MySpace renung2 kan dan selamat beramal...