Nabi Muhammad saw bersabda:-

“orang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah daripada orang mukmin yang lemah, dan pada keduanya terhadap kebaikan. Bersungguh-sungguh lah dalam meraih apa yang bermanfaat bagimu, mohonlah pertolongan kepada Allah, dan jangan merasa lemah. Jika sesuatu menimpa kamu, maka janganlah kamu mengatakan “seandainya aku melakukan begini niscaya akan begini dan begini”, akan tetapi katakanlah, “Allah telah mentaqdirkan hal itu, dan apa yang dikehendakiNya pasti akan terjadi. Kerana sesungguhnya perkataan “seandainya” akan membuka perbuatan syaitan”
--diriwayatkan Muslim dari Abu Hurairah r.a--


Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu, Untuk mecintaiMu,Ya Allah, Jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku pada-Mu, Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Izinkan aku menyentuh hati seseorang yang tertaut pada-Mu, Agar tidak terjatuh aku dalam jurang semu, Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling dari-Mu, Ya Allah, Sesungguhnya aku bermohon pada-Mu untuk selalu mencintai-MU...

PENYAKIT TANPA DISEDARI

Wednesday, July 1, 2009salam alaik sahabat-sahabat ana =), sekarang ni kita banyak dapat berita tentang H1N1.. virus selsema babi, ada yang kata ia penyakit akhir zaman, ada yang cakap ia penyakit yang takkan ade penyembuhnya, hurmm ape pun pandangan yang banyak dilontarkan, namun tetapkan lah akidah kita bahawa segalanya adalah dari kekuasaanNya, segala pertolongan, kekuatan dan penyembuhnya bisa kita dapat dari-Nya jua, tapi janganlah dok asyik tawa-cool.. tak berusaha, bak kata kementerian kesihatan, mencegahlah dari awal.. hehe =)

Namun, sedarkah kita, sebenarnya ada lagi penyakit-penyakit yang lebih berbahaya jika "virus-virus" ini ada dalam diri kita. Bukan saja tak dapat penyembuhnya di dunia, barangkali di akhirat juga susah. Na'uzubillah, moga kita semua sentiasa dalam rahmatNya jua..amin..
Kat sini ana kemukakan data-data jenis-jenis penyakit tuh.. tgk lah yer.. MySpace


Penyakit tanpa disedari……….Manusia yang banyak cakap = pembohong
Ibadat=riak
Agama=hawa nafsu
Cantik=sombong
Ilmu=pelupa
Berani=keterlaluan(over)
Pemalu (berlebihan)=lemah
Pemurah= mengungkit apa yang telah diberi
Baik=memuji dri sendiri


Wallahu alam.. ape pun, kita boleh muhasabah diri kita masing-masing MySpace kerana itu, dalam setiap suatu hal itu, perlulah ada kesederhanaanya.. namun soal ibadat, janganlah kerana takutkan riak, kita sanggup tinggalkan nya.. it will be double "riak" if we dont want to do it jus because we scare we're 'riak' ters...

Hendak lah setiap sesuatu yang kita lakukan, berbalik pada diri kita terlebih dahulu, sejauh mana keikhlasan hati kita dalam melaksanakan ibadat tersebut. Tidak salah jika kita melihat kekurangan yang sentiasa ada dalam ibadat kita.


Seperti kata imam as-syafiee "Tidaklah berjaya seseorang itu dalam menuntut ilmu melainkan dia berada dalam kekurangan".

Rasulullah s.a.w bersabda: Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah memasukkan orang tersebut pada salah satu jalan menuju surga. Sesungguhnya malaikat mengatupkan sayapnya karena ridha kepada seluruh penuntut ilmu. Penghuni langit dan bumi, sampai ikan sekalipun yang ada di dalam air memohonkan ampun untuk seorang alim. Keutamaan seorang alim dibandingkan seorang ahli ibadah seperti keutamaan cahaya bulan purnama dibandingkan cahaya bintang-bintang. Para ulama adalah pewaris para nabi, namun mereka tidak mewariskan dinar maupun dirham. Mereka hanyalah mewariskan ilmu. Barangsiapa yang mengambil ilmu tersebut sungguh ia telah mendapatkan bagian yang banyak dari warisan tersebut" (HR. Al-Bukhari

renung2kan dan selamat beramal MySpace
0 komen:

Post a Comment