Nabi Muhammad saw bersabda:-

“orang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah daripada orang mukmin yang lemah, dan pada keduanya terhadap kebaikan. Bersungguh-sungguh lah dalam meraih apa yang bermanfaat bagimu, mohonlah pertolongan kepada Allah, dan jangan merasa lemah. Jika sesuatu menimpa kamu, maka janganlah kamu mengatakan “seandainya aku melakukan begini niscaya akan begini dan begini”, akan tetapi katakanlah, “Allah telah mentaqdirkan hal itu, dan apa yang dikehendakiNya pasti akan terjadi. Kerana sesungguhnya perkataan “seandainya” akan membuka perbuatan syaitan”
--diriwayatkan Muslim dari Abu Hurairah r.a--


Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu, Untuk mecintaiMu,Ya Allah, Jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku pada-Mu, Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Izinkan aku menyentuh hati seseorang yang tertaut pada-Mu, Agar tidak terjatuh aku dalam jurang semu, Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling dari-Mu, Ya Allah, Sesungguhnya aku bermohon pada-Mu untuk selalu mencintai-MU...

aku memilih jalanNya...

Sunday, October 11, 2009


Aku memilih jalanNYa..
Assalammualaikum dan salam alaik sahabat-sahabat ana.. lama nye rasa tak kunjung blog ana.. bersawang jugak ana rasa..hehe.. Alhamdulillah, tatkala ini masih diberi nikmat merasai keindahan iman dan islam.. indahnya setelah diri ini diuji dengan pelbagai ujian dunia.. dunia memang rupa-rupanya suatu medan ujian.. apelah dunia jika tiada ujian..
Setelah lama nya dibuai mimpi dunia, Alhamdulillah, hati ini masih dketuk pintunya..masih dikunjungi rahmat hidayahNya.. Alhamdulillah.. setelah berlautan hati ini ditimpa dosa-dosa noda duniawi, ia masih di sergah dan diberi peringatan dengan amaran tarbiahNya.. maafkan diri ini yang lemah wahai Tuhanku.. tidak tahu kemana lagi harus diri yang hina ini mengadu jika bukan kepadaMu wahai pencipta diri ini….
Kesepian dalam menaungi dosa-dosa mengetuk hati ini untuk kembali kepada jalanNya setelah jauh menyinggah di tepian.. lalai seketika memandang keindahannya.. lupa pada matlamat perjalanan ini.. Alhamdulilah..kini tidak lagi perlu dirisaukan tentang hal-hal yang meragukan diri ini untuk meneruskan jalan di medanNya..
Sudah tekad hati ini.. antara jalan itu, dengan jalan Nya.. aku memilih jalanNya… kita bukan diciptakan untuk jalan itu.. kita mempunya matlamat dan perjuangan hidup.. sebelum kita pergi mengadapNya.. jalan itu bukan jalan kita.. jalan kita masih panjang.. pasti berliku, pasti berduri.. namun, jalan pilihanNya itulah yang terbaik sebenarnya..
Lupakan jalan itu, teruskan perjalanan ke arah jalanNya, teruskan dan teruskan.. semoga hatiku akan terus diketuk dan diperhatikan oleh Pencipta hati ini, jika diri ini terleka, akan terus ditegur… maafkan hamba Mu yang hina ini Ya Rabb….
Aku memilih jalan Mu.. dari jalan itu…Bimbinglah diri ini sehingga dijejaki jalan bondaku kini…
Firman Allah swt:-
“Dimana sahaja kamu berada, mati pasti akan mendatangimu, sekalipun kamu berada di dalam mahligai yang kukuh”-surah an-nisa:78
Rasulullah saw bersabda:-
“sebaik-baik manusia menurut pandangan Allah (islam) ialah orang yang panjang umurnya dan baik pula perbuatannya, sedang sebruk-buruk manusia ialah orang yang panjang umurnya tetapi buruk pula perbuatannya”-
(ahmad dan al-hakim)

muhasabah_insyir
--11Oktober2009:3.30PM--0 komen:

Post a Comment