Nabi Muhammad saw bersabda:-

“orang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah daripada orang mukmin yang lemah, dan pada keduanya terhadap kebaikan. Bersungguh-sungguh lah dalam meraih apa yang bermanfaat bagimu, mohonlah pertolongan kepada Allah, dan jangan merasa lemah. Jika sesuatu menimpa kamu, maka janganlah kamu mengatakan “seandainya aku melakukan begini niscaya akan begini dan begini”, akan tetapi katakanlah, “Allah telah mentaqdirkan hal itu, dan apa yang dikehendakiNya pasti akan terjadi. Kerana sesungguhnya perkataan “seandainya” akan membuka perbuatan syaitan”
--diriwayatkan Muslim dari Abu Hurairah r.a--


Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu, Untuk mecintaiMu,Ya Allah, Jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku pada-Mu, Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Izinkan aku menyentuh hati seseorang yang tertaut pada-Mu, Agar tidak terjatuh aku dalam jurang semu, Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling dari-Mu, Ya Allah, Sesungguhnya aku bermohon pada-Mu untuk selalu mencintai-MU...

Dari Ali bin Abi Talib

Tuesday, May 19, 2009


3 Golongan Ahli Neraka Dari Ali bin Abi Talib; Aku dengar Rasulullah bersabda, “3 golongan dari umatku akan mengisi Neraka Jahanam 7 kali umur dunia.


Mereka itu adalah;


1. Orang yang gemuk tetapi kurus.


2. Orang yang berpakaian tetapi bertelanjang.


3. Orang yang alim tetapi jahil.


4.Orang yang gemuk, iaitu sihat tubuh badannya tetapi kurang ibadatnya.


5.Orang yang berpakaian tetapi bertelanjang ialah wanita yang cukup pakaiannya tetapi tidak taat agamanya, iaitu berpakaian tipis atau terlalu ketat sehingga terbayang bentuk tubuh badannya.


6.Orang yang alim tetapi jahil ialah ulama yang menghalalkan yang haram kerana kepentingan peribadi.


Waallahualam.

0 komen:

Post a Comment