Nabi Muhammad saw bersabda:-

“orang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah daripada orang mukmin yang lemah, dan pada keduanya terhadap kebaikan. Bersungguh-sungguh lah dalam meraih apa yang bermanfaat bagimu, mohonlah pertolongan kepada Allah, dan jangan merasa lemah. Jika sesuatu menimpa kamu, maka janganlah kamu mengatakan “seandainya aku melakukan begini niscaya akan begini dan begini”, akan tetapi katakanlah, “Allah telah mentaqdirkan hal itu, dan apa yang dikehendakiNya pasti akan terjadi. Kerana sesungguhnya perkataan “seandainya” akan membuka perbuatan syaitan”
--diriwayatkan Muslim dari Abu Hurairah r.a--


Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu, Untuk mecintaiMu,Ya Allah, Jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku pada-Mu, Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Izinkan aku menyentuh hati seseorang yang tertaut pada-Mu, Agar tidak terjatuh aku dalam jurang semu, Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, Jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling dari-Mu, Ya Allah, Sesungguhnya aku bermohon pada-Mu untuk selalu mencintai-MU...

Ramai ingin kenali Islam selepas tragedi 9/11

Monday, May 18, 2009

Ramai ingin kenali Islam selepas tragedi 9/11BAGI sesetengah pihak, dengan meluasnya stereotaip dan tanggapan yang salah mengenai Islam terutama selepas peristiwa 9/11, ramai mahu mengenali agama itu lebih dekat.“Anda mendengar banyak perkara buruk mengenai Islam dan ini mendorong saya mempelajari agama itu,” kata Jacquelyn Harper kepada seorang negarawan Amerika.
Harper, sebelum ini seorang ahli tempat pengakuan dosa cawangan gereja Lutheran, ternyata mendapat rahmat daripada stereotaip itu kerana membangkitkan keinginan me ngenali Islam.


Menurutnya, selepas membaca buku berkaitan Islam, tidak berlaku sama sekali situasi sedemikian.Kajian Amerika Syarikat baru-baru ini, mendedahkan ma joriti rakyat Amerika mengetahui sangat sedikit mengenai Islam dan mempunyai pemikiran negatif terhadap Muslim, yang dianggarkan lebih daripada tujuh juta.Pusat kajian The Pew Research Center for the People mendapati pandangan mengenai Islam di kalangan ma syarakat sebahagian besarnya disebabkan kesan pengaruh media.


Ketua Kesatuan Reformasi Judai (URJ), pergerakan Yahudi Amerika yang terbesar, menuduh media dan ahli politik merosakkan imej Islam dan menggambarkan Muslim sebagai ‘bersifat syaitan’.Seorang ahli akademik terkenal Amerika Syarikat, Stephen Schwartz, mengkritik media Barat kerana gagal menemui cabaran terhadap laporan mengenai isu Islam dan Arab selepas serangan 9/11.


Harper, 25, memeluk Islam Januari lalu dan menyatakan keputusan itu memberikan tindak balas dalam kehidu pannya.“Saya mula membaca buku (mengenai Islam) dan buku yang saya baca amat bermanfaat.“Ia mengejutkan saya. Inilah apa yang saya rasa dan percaya.” Baru-baru ini, Harper menyempurnakan kursus bagi mual laf dan bukan Muslim di Pusat Komuniti Muslim Austin Utara, selama lapan minggu.Kursus itu membabitkan pelbagai topik, merangkumi ibadat puasa, asas sejarah kebudayaan, kod pakaian dan per kahwinan mengikut perspektif Islam, sekali gus memberikan penjelasan sebenar kepadanya mengenai Islam.Harper turut merancang menambah lebih banyak aspek berkaitan agama barunya di dalam kehidupan harian secara perlahan-lahan, termasuk berkaitan pemakaian hijab.
0 komen:

Post a Comment